Menu

Μήνυμα αλληλεγγύης προς τον Αρμενικό λαό στέλνουν τα κόμματα, 96 χρόνια μετά τη Γενοκτονία

Την Δευτέρα 25η Απριλίου, οι Αρμένιοι της Κύπρου, θα τιμήσουν την 96η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων με μια ειρηνική πορεία στην οδό Αρμενίας στη Λευκωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου της Αρμένικης Εθνικής Επιτροπής Κύπρου Γκαρέν Κουγιουμτζιάν.

Η πορεία θα ολοκληρωθεί στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην εκκλησία Σούρπ Αστβατζατζίν (Παναγίας Θεοτόκου), όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα γίνουν ομιλίες από τον Αρχιεπίσκοπο Βαρουζάν και τον εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 96 χρόνων από το έγκλημα των Τούρκων ο ΔΗΣΥ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των Αρμενίων για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και την πλήρη αποκατάσταση των βάναυσα καταπατημένων εθνικών τους δικαιωμάτων,

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, ιδιαίτερη σημασία αποκτά ο αγώνας τους σήμερα όπου η Τουρκία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστίθεται ότι τα κράτη της Ευρώπης οφείλουν να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια και τα εθνικά δικαιώματα των Αρμενίων.

«Ο ελληνισμός της Κύπρου, θύμα του ίδιου βάναυσου και αδίστακτου τουρκικού επεκτατισμού, συμπάσχει και συμπαρίσταται στους λαούς που υποφέρουν από την επιθετικότητα των ισχυρότερων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του τονίζει, ότι «η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί ένα από τα κορυφαία εγκλήματα του περασμένου αιώνα».

Όπως αναφέρεται, «η Τουρκία με το φρικιαστικό έγκλημα της σε βάρος των Αρμενίων έδωσε έμπρακτη απόδειξη της βαρβαρότητας του νεοοθωμανικού κράτους» και προστίθεται πως «και αυτό το έγκλημά της παραμένει ατιμώρητο. Και η ατιμωρησία εκτρέφει το θράσος, την αλαζονεία και τον ετσιθελισμό και του σημερινού τουρκικού κράτους».

Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμώντας τα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, εκφράζει για ακόμα μια φορά «την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή του στον Αρμενικό λαό, σε όλους τους Αρμένιους της διασποράς» και παράλληλα, απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης και εκτίμησης σε όλους τους Αρμένιους της Κύπρου.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει την παγκόσμια προσπάθεια για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και για την καταδίκη της Τουρκίας και στηρίζει παράλληλα κάθε προσπάθεια των Αρμενίων για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων πρέπει να καταστεί ευρωπαϊκή υποχρέωση για την Τουρκία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο απευθύνει «συναγωνιστικό χαιρετισμό» στους Αρμένιους της Κύπρου και στο αρμένικο έθνος, με την ευκαιρία της 24ης Απριλίου, ημέρας μνήμης των θυμάτων της Αρμένικης Γενοκτονίας.

«Η γενοκτονία των Αρμενίων από το Οθωμανικό καθεστώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εθνικού ξεκαθαρίσματος του 20ου αιώνα», αναφέρει το Κίνημα, και προσθέτει ότι «ελάχιστη δικαίωση του αρμένικου έθνους είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας από τη σημερινή Τουρκία».

Οι Οικολόγοι θεωρούν, ότι Ελλάδα και Κύπρος, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οφείλουν να αναλάβουν την πρωτοβουλία και να θέσουν την προϋπόθεση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους της Τουρκίας, ως απαραίτητο στοιχείο της συνέχισης της ενταξιακής της πορείας.
Πηγή: romiossini.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter