Menu

Τούρκος ιστορικός δημιούργησε ψηφιακό αρχείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Τούρκος ιστορικός Taner Akçam, καθηγητής και μελετητής της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ στη Μασαχουσέτη, εγκαινίασε ένα ψηφιακό αρχείο, στο οποίο συγκεντρώθηκαν όλες οι μαρτυρίες και τα ντοκουμέντα ενός Αρμένιου επιζώντα της Γενοκτονίας. Μέσα από αυτό το υλικό τεκμηριώνονται ουσιαστικά οι θηριωδίες του 1915, γεγονότα που μέχρι σήμερα όμως αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το τουρκικό κράτος.

Ειδικότερα, ο Akçam, μαζί με τους συναδέλφους του Robert Aram, Marianne Kaloosdian, Stephen και Marian Mugar, ειδικούς στη μελέτη γενοκτονιών και ολοκαυτώματος στο κέντρο Στράσλερ του Πανεπιστημίου Κλαρκ, συνεργάστηκαν με Τούρκους ειδικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ώστε να επεξεργαστούν και να αρχειοθετήσουν ψηφιακά τα στοιχεία που τους έδωσε ο άνθρωπος που επέζησε από τη Γενοκτονία του 1915, ο Krikor Guerguerian. Ο ιερέας Krikor Guerguerian είχε ταξιδέψει ανά τον κόσμο συλλέγοντας στοιχεία και μαρτυρίες προκειμένου να τεκμηριώσει όσα έγιναν από τους Νεότουρκους.

Το αρχείο του Krikor Guerguerian περιέχει χιλιάδες πρωτότυπα οθωμανικά έγγραφα και αδημοσίευτα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των χειρόγραφων απομνημονευμάτων του Naim Bey, ενός Οθωμανού γραφειοκράτη που ζούσε στο Χαλέπι και συμμετείχε ενεργά στην απέλαση και τις σφαγές Αρμενίων καθώς και έγγραφα από το Πατριαρχείο των Αρμενίων της Ιερουσαλήμ, που έχουν από πρώτο χέρι πληροφορίες για τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Επίσης, τα κρυπτογραφημένα τηλεγραφήματα που έστειλε ο Οθωμανός υπουργός Εσωτερικών Ταλαάτ Πασάς, που πολλοί τον θεωρούν ως έναν από τους κύριους υπεύθυνους της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθώς και έγγραφα από στρατιωτικούς διοικητές και στελέχη της παραστρατιωτικής κυβέρνησης σε όλη την αυτοκρατορία, περιλαμβάνονται στο αρχείο.

Όλο αυτό το υλικό βρίσκεται πλέον σε μια ψηφιακή «αποθήκη» και θα είναι στη διάθεση των μελετητών από όλο τον κόσμο. «Η πρόσβαση σε αυτό το υλικό έχει τη δυνατότητα να διαλύσει κάθε προσπάθεια της Τουρκίας να αρνηθεί την Γενοκτονία», υποστηρίζει ο καθηγητής Akçam, τονίζοντας ότι θεωρεί καθήκον του να κάνει τα «αποδεικτικά στοιχεία προσβάσιμα στον κόσμο». Ο 65χρονος Akçam θεωρείται από πολλούς (και επικρίνεται από άλλους) ως ένας από τους πρώτους Τούρκους ακαδημαϊκούς που έσπευσαν να μιλήσουν ανοιχτά και να χαρακτηρίσουν τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Ανεπιθύμητος ο Φατίχ Ακίν στην Τουρκία μετά την ταινία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

«Δείχνω στην Τουρκία τη Γενοκτονία των Αρμενίων», είπε τονίσει ο Φατίχ Ακίν τον Φεβρουάριο του 2015 κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα για την ταινία του Η μαχαιριά (The Cut), στην οποία τα «γεγονότα του 1915», κατά την Άγκυρα, παίρνουν όνομα και αποκαλούνται «γενοκτονία».

Και μπορεί ο τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτης που ζει στη Γερμανία να θεωρείται παιδί-θαύμα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, στην Τουρκία όμως είναι ανεπιθύμητος.

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό περιοδικό με αφορμή τη Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε για το φιλμ In the Fade, ο σκηνοθέτης σημειώνει ότι δεν έχει πάει στην Τουρκία από την πρεμιέρα της ταινίας του για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παρά το γεγονός ότι «την αγαπά». «Το μίσος και ο ρατσισμός δηλητηριάζουν ολόκληρη τη χώρα. Εδώ και καιρό έχουν ριζώσει σε αυτήν», ανέφερε σύμφωνα με το artigercek.com.

Όπως εξήγησε, πρέπει να μείνει μακριά από τη χώρα καταγωγής του και δεν σχεδιάζει να γυρίσει κάποια ταινία εκεί. «Ακόμα και αν είχα τέτοιου είδους σχέδια, το πιθανότερο είναι ότι θα μου περνούσαν χειροπέδες», πρόσθεσε τονίζοντας ότι στην Τουρκία ίσως να θεωρείται εχθρός του λαού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φατίχ Ακίν μίλησε για τη σχέση του με τη χώρα. «Μετά από αυτή την ταινία δεν μου είναι εύκολο να κόβω βόλτες στην Τουρκία, και δεν μου αρέσει να κυκλοφορώ με σωματοφύλακα», είχε τονίσει κατά την παρουσίαση της Μαχαιριάς στην Αθήνα. Ο σκηνοθέτης γεννήθηκε στη Γερμανία από πατέρα Γκρίζο Λύκο και μητέρα που όταν ήταν μικρός τον έγραψε σε χορευτική ομάδα Αλεβιτών. Δηλώνει αριστερός, αλλά μακριά από δογματισμούς.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Στον Γερμανό βουλευτή Τζεμ Οζντεμίρ το μετάλλιο «Mkhitar Gosh» για τη συμβολή του στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Με το χρυσό μετάλλιο «Mkhitar Gosh» τίμησε η Αρμενία τον Γερμανό βουλευτή Τζεμ Οζντεμίρ ως αναγνώριση της καθοριστικής συμβολής του στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Πέρυσι με το ίδιο μετάλλιο είχε τιμηθεί η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους.

Ο Τζεμ Οζντεμίρ ήταν ο συντάκτης του γερμανικού ψηφίσματος που χαρακτήρισε «Γενοκτονία» τις σφαγές του 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από το γερμανικό Κοινοβούλιο στις 2 Ιουνίου 2016. Τότε ο Τζεμ Οζντεμίρ είχε τονίσει ότι «το 1915, η γερμανική αυτοκρατορία ήταν σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεν κατάφερε να καταδικάσει τη βία. Το ψήφισμα δεν έχει ως στόχο να δείξει με το δάχτυλο τους ενόχους, αλλά την αναγνώριση της ευθύνης της Γερμανίας στη Γενοκτονία».

Μετά την έγκριση του ψηφίσματος από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ο βουλευτής είχε δεχθεί απειλές θανάτου από Τούρκους ακροδεξιούς εθνικιστές.

Στιγμιότυπο από τη βράβευση του Γερμανού βουλευτή (φωτ.: asbarez.com)

Η απονομή στον τουρκικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή και συμπρόεδρο του Κόμματος των Πρασίνων, έγινε στις 23 Μαρτίου στην Πρεσβεία της Αρμενίας στο Βερολίνο.

«Ο Οζντεμίρ με το έργο του απέδειξε ότι στις μέρες μας, για την εδραίωση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών, μεγαλύτερη σημασία έχουν η ανεκτικότητα και το θάρρος από τις ακραίες εθνικιστικές φωνές ή το κλείσιμο των συνόρων» είπε ο πρέσβης της Αρμενίας Ασότ Σμπατιάν.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης, μέλη του γερμανικού Κοινοβουλίου και ξένοι απεσταλμένοι.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Το Τέξας έγινε 46η πολιτεία που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων του Τέξας αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Αρμενίων με το ψήφισμα 191 και τίτλο «Αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων».
Το Τέξας είναι η 46η πολιτεία των ΗΠΑ που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Νόρα Χοβσεπιάν δήλωσε: « Είμαστε ευγνώμονες στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τέξας για την δίκαιη και αταλάντευτη στάση της, που παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από την Τουρκία, αποφάσισε να αναδείξει την ιστορική αλήθεια και να τιμήσει με το ψήφισμα αυτό τα 1,5 εκατομμύρια θύματα της Γενοκτονίας.

 

 

Πηγή: Αρμενικά

Εγκαίνια της έκθεσης «Η γενοκτονία των Αρμενίων»

Την έκθεση επιμελήθηκε ο αγιογράφος κ. Γκεβορκ Πολαντιαν και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως το Σάββατο 22 Απριλίου 2017.

Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση με θέμα «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ» στη Βασιλική Αγ. Μάρκου την Τρίτη 18 Απριλίου στις 7.00 μ.μ. που οργάνωσε η εκκλησιαστική επιτροπή της Ορθοδόξου Αρμενικής Εκκλησίας "Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος" Ηρακλείου Κρήτης.

Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπισκοπος Αρμενίων ΓΙΕΖΝΙΚ ΠΕΤΡΟΣΙΑΝ που μίλησε για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων καθώς και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπισκοπος Κρήτης κ. κ.ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ που χαιρέτησε με την σειρά την εκδήλωση.

Στο θέμα της γενοκτονίας αναφέρθηκαν οι πρόεδροι της εκκλησιαστικής επιτροπής κ Α. Μπενάρδης και Χ. Βακιρτζιάν.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο αγιογράφος κ. Γκεβορκ Πολαντιαν, αποτελείται από τέσσερις  ενότητες και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως το Σάββατο 22 Απριλίου 2017.

Α) Φωτογραφίες από τη γενοκτονία

Β) Φωτογραφικό υλικό από τη σύγχρονη Αρμενία

Γ) Φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή παροικία της Αρμένικης εκκλησίας Ηρακλείου

Δ) Έκθεση αγιογραφίας καθώς και ψηφιδωτών από τον σύγχρονο Αρμένιο αγιογράφο κ. Γκεβορκ Πολαντιαν.

Ο Γκεβόρκ Πολαντιάν γεννήθηκε στο Γερεβάν της Αρμενίας 1978. Εκεί ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση και το 1993 ήρθε στην Ελλάδα, στην οποία ζει μόνιμα από το 1997. Με το καλλιτεχνικό στοιχείο να κυριαρχεί μέσα του ασχολήθηκε με την ζωγραφική απο τήν ηλικία των 25 ετών, υπό την καθοδήγηση του Αρμένιου ζωγράφου Γκράντ Αβακιάν. Εχει στο ενεργητικό του δύο σημαντικές εκθέσεις. Η πρώτη προσωπική του εκθέση ήταν το 2011 στήν Πύλη Αγ. Γεωργίου στο Ηράκλειο Κρήτης και η δεύτερη με τη συμμετοχή του στην ομαδική έκθεση εικαστικών αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα της Μητέρας το 2012 στην Πινακοθήκη του δήμου Νέας Ιωνίας. Στο πλαίσιο της εικαστικής του διαδρομής φιλοτέχνησε εκτός των άλλων, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και φορητές εικόνες. Έργα και εικόνες του βρίσκονται τόσο σε Εκκλησίες όσο και σε ιδιωτικές συλλογές σε Αμερική, Ευρώπη, Ρωσία, Αραβικά Εμιράτα και φυσικά στην Αρμενία και στην Ελλάδα. Φοίτησε στη σχολή Βυζαντινής Αγιογράφιας Αγίου Τίτου με δάσκαλο τον Γεώργιο Χειρακάκη και έλαβε βεβαίωση με διάκριση. Σε αγιογραφήσεις εκκλησιών δούλεψε υπό την καθοδήγηση μεγάλων δασκάλων Αγιογραφίας όπως ο Γεώργιος Χειρακάκης, ο Νίκος Βισκαδούρακης και ο αείμνηστος Μανώλης Μπετινάκης. Πρόσφατα του ανατέθηκε η αγιογράφηση της Εκκλησίας των Αγίων Μαρτύρων στο Κιέβο της Ουκρανίας αφιερωμένης στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

 

 

Πηγή: cretalive.gr

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter