Menu

Ο Νετανιάχου θύμισε στον Ερντογάν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτός που δεν σταματά να ψεύδεται για το Ισραήλ, σφαγιάζει τους Κούρδους μέσα στην ίδια τους τη χώρα και αρνείται την τρομερή σφαγή του αρμενικού λαού –δεν πρέπει να κάνει κήρυγμα στο Ισραήλ. Ερντογάν, σταμάτα να λες ψέματα», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο Twitter.

Τα σχόλια του Νετανιάχου ήρθαν ως απάντηση σε δήλωση του Τούρκου προέδρου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με ομάδα Τούρκων πολιτών και μουσουλμάνων στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

«Όταν κοιτάζουμε τη γενοκτονία των Ναζί κατά των Εβραίων, βλέπουμε τη σφαγή στη λωρίδα της Γάζας από την ίδια οπτική», φέρεται να είχε πει ο Ερντογάν.

 

Πηγή: pontos-news.gr

Στη Νέα Υόρκη οι Πρωθυπουργοί Αρμενίας και Ελλάδας συζήτησαν την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας

Ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν συμμετέχει στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του στη Νέα Υόρκη. Ο Νικόλ Πασινιάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ. Χαιρετίζοντας τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός Πασινιάν τόνισε ότι η Αρμενία αποδίδει σημασία στη συνεργασία με την Ελλάδα τόσο σε διμερή μορφή όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Νικόλ Πασινιάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν θέματα ανάπτυξης διμερούς συνεργασίας, που αφορούν τις δυνατότητες ενεργοποίησης οικονομικών δεσμών και αντάλλαξαν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση και τη δυναμική των οικονομιών. Συμφωνήθηκε αμοιβαία ότι υπάρχει σημαντικό οικονομικό δυναμικό και ότι πρέπει να εργαστούνε ενεργά για την επίτευξή του. Υπογραμμίστηκε αμοιβαία ότι η ήδη υπάρχουσα άμεση αεροπορική επικοινωνία Ερεβάν-Αθήνα συμβάλλει στην ανάπτυξη της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων των δύο χωρών, τονίστηκε η σημασία της διοργάνωσης κοινών επιχειρηματικών φόρουμ. Τα μέρη ανέφεραν επίσης τη συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών, αξιολογώντας την ως αποτελεσματική. Οι συνομιλητές συζήτησαν θέματα σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας συνολικής και εκτεταμένης εταιρικής σχέσης Αρμενίας-ΕΕ. Ο Πρωθυπουργός Πασινιάν ανέφερε ότι 17 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη επικυρώσει τη συμφωνία και ζήτησαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να κυρώσει τη συμφωνία για την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό και να στηρίξει την τελική έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Οι Πρωθυπουργοί της Αρμενίας και της Ελλάδας αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με την έναρξη της διαδικασίας ελευθέρωσης των θεωρήσεων εισόδων. Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας έδωσε σημασία στη ισορροπημένη θέση της Ελλάδας στη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της Αρμενίας των προσπαθειών της Ελλάδας και της Κύπρου για επίλυση του Κυπριακού.

 

 

 

Πηγή: el.armradio.am

Επέκταση της τριμερούς Κύπρου-Αρμενίας-Ελλάδας επιδιώκουν Συλλούρης και Μιρζογιάν

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας Ararat Mirzoyan και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης  αφού αναφέρθηκαν  στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα σε βάρος των δύο κρατών, βεβαίωσαν το ειδικό ενδιαφέρον τους για επέκταση της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Αρμενίας σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο.
 
Οι Πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων επαναβεβαίωσαν τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας Κυπρίων – Αρμενίων.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης επανατόνισε ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι διακοινοτικό, ούτε μια θρησκευτική ή εθνοτική σύγκρουση, ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, ένα διεθνές πρόβλημα, το οποίο απειλεί και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι η Τουρκία προσθέτει στην πάγια αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό τις προκλητικές και έκνομες ενέργειές της εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι τουρκικές ενέργειες πέρα από τη λεκτική καταδίκη, επιβάλλεται να τύχουν και της ουσιαστικής αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας, επιφέροντας κόστος στην Τουρκία για τη μη συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Τόνισε περαιτέρω  πως η πλευρά μας παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην επίτευξη ολοκληρωμένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία θα βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αξίες και αρχές της ΕΕ, η οποία θα διασφαλίζει το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.
 
Ο κ. Συλλούρης ακολούθως χαιρέτισε την πολύ πρόσφατη υλοποίηση εκ μέρους των Κυβερνήσεων  των τριών κρατών της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Αρμενίας και Ελλάδας και δήλωσε την επιθυμία της Βουλής των Αντιπροσώπων και αυτού του ιδίου, η συνεργασία αυτή να αποτελέσει την απαρχή μιας αντίστοιχης τριμερούς συνεργασίας και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.
 
Αναφέρθηκε επίσης σε στενές και αδελφικές σχέσεις Κύπρου – Αρμενίας, οι οποίες όπως είπε βασίζονται στους ιστορικούς δεσμούς και τις κοινές θρησκευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις, καθώς και τη σταθερή κοινή προσήλωσή μας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.
«Κύπρος και Αρμενία στέκονται πάντοτε αλληλέγγυες, τόσο κατά τις τραγικές στιγμές της ιστορίας τους, όσο και στους εθνικούς τους αγώνες για δικαίωση», συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζοντας ότι η Κύπρος είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και δεύτερη παγκοσμίως που αναγνώρισε επίσημα το 1975 τη Γενοκτονία των Αρμενίων, βεβαιώνοντας πως θα παραμείνει πιστός συμπαραστάτης στο δίκαιο αίτημα της χώρας για ευρύτερη αναγνώριση του αποτρόπαιου εγκλήματος και αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
 
Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας απευθύνοντας τον λόγο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αφού δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για τον ίδιο,  η ομιλία του στη Βουλή, αναφέρθηκε στη βελούδινη επανάσταση που συνετελέσθη στη χώρα του, προσθέτοντας πως ο δρόμος της πίστης στη δημοκρατία είναι πλέον μη αναστρέψιμος.
 
Ακολούθως ανέφερε ότι ως νέος Πρόεδρος της Εθνοσυνόλευσης δηλώνει πως οι αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας δεν θα επιφέρουν δραματικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Αρμενίας.
 
Ο κ. Mirzoyan σημείωσε πως οι αιώνες έχουν αποδείξει ότι Αρμένιοι και Κύπριοι είναι πραγματικοί φίλοι, αλληλοϋποστηρίζονται στα ζωτικά θέματα και συντάσσονται προς αντιμετώπιση της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.
 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα Νακόρνο Καραμπάχ λέγοντας ότι είναι ανεκτίμητη η στάση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Αρμενία.
 
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό εξέφρασε τη βαθιά πεποίθηση ότι οι αγώνες του κυπριακού λαού για επανένωση του νησιού θα δικαιωθούν.
 
Αναφορά έκανε και σε προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου, λέγοντας ότι είναι μη παραγωγικές ενέργειες που δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Ο κ. Mirzoyan εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και τη ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης, όπως και την κύρωση της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αρμενίας.
 
Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής για ανάπτυξη τριμερούς κοινοβουλευτικής συνεργασίας, Ελλάδας-Κύπρου – Αρμενίας και χαρακτήρισε ανεκτίμητο το έργο του Αντιπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή Βαρκές Μαχτεσιάν στην ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων με πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Παρατήρησε τέλος πως υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων.

 

 

Πηγή: reporter.com.cy

Ο Γκάρο Παϊλάν «σοκάρει» τους Τούρκους: Δεν είναι προσβολή να είσαι Πόντιος ή Αρμένιος

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την καταγωγή Εκρέμ Ιμάμογλου (κάποιοι τον κατηγόρησαν ακόμα και ότι είναι «όργανο» της Ελλάδας), ο Αρμένιος βουλευτής του φιλοκουρδικού DHP Γκάρο Παϊλάν τα είπε έξω από τα δόντια μέσα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Στο παρελθόν είχα πάει στα βουνά του Εύξεινου Πόντου και αυτό που είδα είναι πως οι άνδρες και οι γυναίκες μιλούν ποντιακά. Οι μουσουλμάνες μιλούν ποντιακά. Απόρησα. Μέχρι τότε δεν γνώριζα πως υπήρχαν Πόντιοι που είχαν γίνει μουσουλμάνοι. Για ποιον λόγο να θεωρούμε προσβολή το να έχει κάποιος ποντιακές ρίζες και να έχει γίνει μουσουλμάνος;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

Και πρόσθεσε: «Σε αυτά τα εδάφη ζούσαν Αρμένιοι και Πόντιοι. Όμως τους έδιωξαν. Ο παππούς του Ιμάμογλου θα μπορούσε να είναι Πόντιος, ίσως να είναι και έτσι. Ίσως κάποιοι από εσάς να είστε Αρμένιοι, Ρωμιοί που έγιναν μουσουλμάνοι, οι συγγενείς σας να έχουν ποντιακές και αρμενικές ρίζες. Αυτό δεν μπορεί να είναι προσβολή».

Ο Γκάρο Παϊλάν, βέβαια, έχει συνηθίσει να βρίσκεται στο στόχαστρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διστάζει να φέρνει «ευαίσθητα» θέματα για την Τουρκία μέσα στο Κοινοβούλιο, όπως είναι το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων που κατέθεσε τον Απρίλιο του 2018!

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν υπέβαλε σήμερα, Δευτέρα, την παραίτησή του, έπειτα από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν εδώ και έντεκα ημέρες την χώρα.

«Παραιτούμαι από τον θώκο του ηγέτη της χώρας», δήλωσε ο Σερζ Σαρκισιάν, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργίας, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Armenpress. Ο ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας και βουλευτής «Νικόλ Πασινιάν είχε δίκιο. Και εγώ έκανα λάθος», πρόσθεσε ο Σαρκισιάν, ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα πρωθυπουργός αφού ήταν για δέκα χρόνια πρόεδρος της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Αρμενίας και πρώην δήμαρχος του Γερεβάν, Κάρεν Καραπετιάν, ανέλαβε προσωρινά πρωθυπουργικά καθήκοντα, μετά την παραίτηση όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης. Τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο θα έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες προκειμένου να προτείνουν υποψηφίους για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αρμενικής αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψή του χθες, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους φοιτητές και στρατιώτες, πραγματοποιούσαν πορεία στην πρωτεύουσα Γερεβάν.

Οι διαδηλώσεις συγκλόνισαν για ενδέκατη μέρα την Αρμενία, με τους πολίτες να απαιτούν την παραίτηση του Σαρκισιάν, τον οποίο κατηγορούν προσκολλάται στην εξουσία καθώς διορίστηκε πρωθυπουργός με αυξημένες εξουσίες αφού διετέλεσε πρόεδρος για δέκα χρόνια.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν επίσης τον 63χρονο Σαρκισιάν, πρώην στρατιωτικό, ότι δεν κατάφερε να περιορίσει τη φτώχεια και τη διαφθορά, ενώ οι ολιγάρχες εξακολουθούν να έχουν το πάνω χέρι στην οικονομία της χώρας.

Μια ομάδα στρατιωτικών εν ενεργεία συμμετείχε στις διαδηλώσεις σήμερα, σύμφωνα με το αρμενικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο προανήγγειλε «διώξεις» σε βάρος των στρατιωτών αυτών που ανήκουν σε «μια ταξιαρχία για τη διατήρηση της ειρήνης (...) οι οποίοι παρέβησαν τον νόμο», συμμετέχοντας σε αντικυβερνητική διαδήλωση.

Φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, φορώντας λευκές ρόμπες, καθώς και πολλοί πρώην στρατιωτικοί με στολή συμμετείχαν επίσης στην πορεία, ανεμίζοντας την αρμενική σημαία και αποκλείοντας για λίγο τους δρόμους.

Σημειώνεται πως ο βουλευτής και επικεφαλής του κινήματος διαμαρτυρίας Νικόλ Πασινιάν συνελήφθη χθες, Κυριακή, στη διάρκεια μιας διαδήλωσης για «επικίνδυνες για την κοινωνία ενέργειες», σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία.

Περιστοιχιζόμενος από οπαδούς του που ανέμιζαν την αρμενική σημαία, ο Πασινιάν ενώθηκε σήμερα με τους διαδηλωτές στους δρόμους του Γερεβάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η αρμενική τηλεόραση.

 

 

Πηγή: cnn.gr

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter