Menu

Αρμενία: Καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Η Αρμενία καταδικάζει τις παράνομες, βάρβαρες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία απόπειρα διαμελισμού του νησιού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Γκαλούστ Σαακιάν, στην αντιφώνησή του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Σαακιάν ανέφερε πως η Αρμενία εκτιμά ιδιαίτερα την εποικοδομητική προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος και εξέφρασε λύπη "που σε απάντηση στη συνετή πολιτική της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία υιοθετεί μια άκρως μη εποικοδομητική προσέγγιση και έχει υπονομεύσει το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού με τις προκλητικές της ενέργειες".
 
"Μας είναι πολύ καλά γνωστή αυτή η τακτική της τουρκικής κυβέρνησης γιατί την έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι, και ξέρουμε πώς είναι να αντιμετωπίζει κανείς δυσκολίες στις σχέσεις με τέτοιο γείτονα", σημείωσε, επισημαίνοντας πως δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση με επιθετικές ενέργειες κατά της Κύπρου και με την απειλή χρήσης στρατιωτικής βίας, αποσταθεροποιώντας ολόκληρη την περιοχή.
 
Ανέφερε πως στο θέμα του Κυπριακού, η Αρμενία πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει την Κύπρο, συμπαραστεκόταν και θα συμπαραστέκεται στην Κύπρο για την επανένωση της αδελφικής χώρας, για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, για την ειρηνική και δίκαιη λύση του Κυπριακού.
 
Παράλληλα, εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη που ενόψει της εκατοντάχρονης επετείου από την Αρμενική Γενοκτονία η κυπριακή Βουλή υιοθέτησε ψήφισμα για την ποινικοποίηση της άρνησης της Αρμενικής γενοκτονίας.
 
"Η υιοθέτηση αυτού του ψηφίσματος εκ μέρους σας λέει ένα `Όχι` στην ξενοφοβία, στο ρατσισμό και στη διάκριση, που έχουν γίνει στίγμα της πανανθρώπινης ντροπής. Η γενοκτονία δεν είναι μόνο ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, αλλά είναι ζωντανή έκφραση φασισμού και μισαλλοδοξίας, είναι κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος για ζωή", είπε.
 
Ανέφερε πως οι λαοί που επέζησαν τέτοιας καταστροφής έχουν ειδική αποστολή: Να αποκλείουν την επανάληψη παρόμοιων τραγωδιών και σημείωσε πως η καταδίκη και η αναγνώριση των εγκλημάτων που έχουν ήδη διαπραχθεί κατά της ανθρωπότητας είναι ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες στην αποτροπή της επανάληψης παρόμοιων στυγερών εγκλημάτων.
 
Είπε ακόμη πως οι Αρμένιοι είναι ευγνώμονες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την αποφασιστικότητα του να συμμετάσχει στις τελετές που είναι αφιερωμένες στη μνήμη της Αρμενικής γενοκτονίας. "Η παρουσία της αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Εξοχότατο Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι μια σθεναρή απόδειξη της άνευ όρων αφοσίωσης της Κύπρου στις πανανθρώπινες αξίες, καθώς επίσης και εύλογη μαρτυρία του μεγάλου σεβασμού απέναντι στην βαθιά ριζωμένη Αρμένικη κοινότητα της Κύπρου", ανέφερε.
 
Σε ό,τι αφορά τις  Αρμένο-Κυπριακές σχέσεις είπε πως αποτελούν υπόδειγμα αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού υψηλού επιπέδου. "Χάρη στην κοινή προσπάθεια της Αρμενίας και της Κύπρου, το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων έχει βελτιωθεί αισθητά. Οι Αρμένο-Κυπριακές διακρατικές σχέσεις έχουν πλούσιο περιεχόμενο και ποιότητα, χάρη στις στενές ιστορικές σχέσεις και την ισχυρή φιλία", ανέφερε και υπογράμμισε πως η συμβολή και η συνεισφορά της Αρμενικής κοινότητας της Κύπρου στο έργο της ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας είναι εξαιρετικά σημαντική.
 
Ο κ. Σαακιάν επεσήμανε πως οι Αρμένιοι της Κύπρου είναι από τις παλαιότερες και παραδοσιακές κοινότητες της διασποράς, που, σύμφωνα με διάφορες πηγές, ξεκίνησε να διαμορφώνεται ήδη από τον 12ο αιώνα και ανέφερε πως υποκλίνεται  ενώπιον του λαού της Κύπρου που προσέφερε καταφύγιο, δυνατότητες για μία νέα ζωή και μία νέα πατρίδα στους Αρμένιους πρόσφυγες που επέζησαν της γενοκτονίας.
 
"Σε μία χώρα των ακτών της Μεσογείου, διαπράχθηκε βιαίος εκτοπισμός και γενοκτονία κατά των Αρμενίων, στο κρατικό επίπεδο, ενώ σε άλλη ακτή της ίδιας θάλασσας, μία άλλη χώρα, αγκάλιασε και έδωσε άσυλο στους Αρμένιους πρόσφυγες που επέζησαν της γενοκτονίας. Σήμερα οι απόγονοι αυτών των προσφύγων έχουν τη δυνατότητα να ζουν και να δημιουργούν ελεύθερα, χωρίς να κρύβουν την εθνική τους ταυτότητα και την καταγωγή τους. Οι συμπατριώτες μου, ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι πλήρως ενσωματωμένοι στην κοινωνία της χώρας αυτής, παίζουν εποικοδομητικό ρόλο και έχουν θετική συμβολή στην κοινωνική και πολιτική ζωή της δεύτερης πατρίδας τους, της Κύπρου", σημείωσε.
 
Ο κ. Σαακιάν είπε πως οι Αρμένιοι θεωρούν ότι είναι τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας και φορείς των ευρωπαϊκών αξιών και στις εξωτερικές τους σχέσεις με τους γείτονες τους καθοδηγούνται έχοντας αυτό κατά νου.
 
"Τα προβλήματα προσπαθούμε να τα λύσουμε μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να  αξιολογήσει τη σημασία αυτών των αξιών", ανέφερε, σημειώνοντας πως "δυστυχώς, η Άγκυρα, εξαιτίας της μη εποικοδομητικής της συμπεριφοράς, υπονόμευσε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας. Η Τουρκία παραμένει αντιμέτωπη με το θέμα της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων με την Αρμενία, του παράνομου αποκλεισμού, και του ανοίγματος των τελευταίων κλειστών συνόρων της Ευρώπης", πρόσθεσε.
 
Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και σημείωσε πως το πλαίσιο για τη διευθέτηση της διένεξης αυτής αποτελούν οι Συμπρόεδροι της Ομάδας Μινσκ, που έχουν την διεθνή εντολή.
 
"Η Αρμενία σε αντίθεση με το Αζερμπαϊτζάν υπήρξε πάντα και είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την διαμεσολάβηση των Συμπροέδρων, με στόχο να επιλυθεί η διένεξη αποκλειστικά με ειρηνικό τρόπο. Δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική εκτός αυτού του πλαισίου και αυτή είναι η θέση αρχής μας. Δυστυχώς, το τελευταίο ένα χρόνο το Αζερμπαϊτζάν έχει κλιμακώσει σοβαρά την κατάσταση παραβιάζοντας συνέχεια τη συμφωνία της κατάπαυσης πυρός και στοχεύοντας τις εγκαταστάσεις του άμαχου πληθυσμού. Αυτές οι ενέργειες του Μπακού έχουν σαν αποτέλεσμα τον άνευ προηγουμένου μεγάλο αριθμό απωλειών για όλες τις πλευρές της διένεξης", ανέφερε.
 
Επεσήμανε εξάλλου την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας Αρμενίας - Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς. "Είναι εκεί όπου εμείς πάντα αισθανόμαστε την στήριξη των Κύπριων συναδέλφων μας. Εδώ δεν μπορώ να μη αναφερθώ στην υποδειγματική συνεργασία των αντιπροσωπειών μας στην ΚΣΣΕ", ανέφερε ενώ εξέφρασε βαθιά ευγνωμοσύνη προς τους Κύπριους Ευρωβουλευτές "το έργο των οποίων είχε μεγάλη συνεισφορά στη βελτίωση των σχέσεων της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση", όπως είπε.
 
 
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter