Menu

Επίσκεψη της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου στην Εθνική Αρμενική Επιτροπή

Τα γραφεία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Βύρωνα - Καρέα επισκέφθηκε την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, η... Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Την πρόσκληση της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής αποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασιλική Σάρολα, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Κόκκαλης και ο τέως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βύρωνα Δημήτρης Σάρολας.

Την Περιφερειάρχη Αττικής και τον Δήμαρχο Βύρωνα, υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Κερόπ Εκιζιάν, ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Βύρωνα - Καρέα Οβανές Γαζαριάν και τα μέλη Αβακιάν Αγκόπ, Ραφή Καζαριάν, Αλίς Φαραντζιάν, Μαρή Γεζισεγιάν, Κρικόρ Τσιλιγκιριάν. Παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Αρμενικού Κυανού Σταυρού Καρέα Ροζίκ Μισακιάν και το μέλος Αζνίβ Καρακεσισιάν, η Διευθύντρια της εφημερίδας “Αζάτ Ορ” Χριπσιμέ Γιακουπιάν, οι εκπρόσωποι του περιοδικού “Αρμενικά” Μάικ Τσιλιγκιριάν και Κουήν Μινασιάν και ο Υπεύθυνος του Αθλητικού Τμήματος και Προσκόπων Σαρκίς Ερτζενιάν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η Περιφερειάρχης Αττικής και ο Δήμαρχος Βύρωνα - αφού ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους για τη δράση της Αρμενικής Εθνικής Κοινότητας - αναφέρθηκαν στον πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή τόσο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, όσο και στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων των μελών της Αρμενικής Κοινότητας.

Τέθηκαν, επίσης, οι βάσεις για μια μελλοντική συνεργασία σε πολιτιστικό επίπεδο, παράγοντες που βοηθούν στην ομογενοποίηση και αδελφοποίηση πληθυσμών με πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά. Οι παριστάμενοι ενημερώθηκαν και για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό ετών από τη γενοκτονία των Αρμενίων και πιο συγκεκριμένα, την 24η Απριλίου 2015, ημέρα μνήμης της δραματικότερης και τραγικότερης σελίδας του Αρμενικού Έθνους και μιας από τις μελανότερες σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας. Μετά το τέλος της συνάντησης, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Βύρωνα - Καρέα, παρέθεσε δείπνο στα τιμώμενα πρόσωπα.

 

 

Πηγή: tromaktiko

Διαβάστε περισσότερα...

Ενδυνάμωση σχέσεων Κύπρου - Αρμενίας

Την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη καλών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αρμενίας και την ενδυνάμωση των κοινών αγώνων των δυο χωρών, επαναβεβαίωσαν ο Πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο ομόλογος του της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης Galust Sahakyan.

Κατα την προσφώνηση του στην Αρμενική εθνοσυνέλευση ο Πρόεδρος της Βουλής ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, χαρακτήρισε την Αρμενία σαν "δεύτερη δική μας πατρίδα", σημειώνοντας ότι, "οι φίλος το φίλο, εν κινδύνοι γιγνώσκει".

Ο κύριος Ομήρου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Βουλής και του λαού πρός την Αρμενία, για τη σταθερή υποστήριξη στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση.

"Η  Υποστήριξη αυτή επιφέρει κόστος και σας ευχαριστούμε που το αναλαμβάνετε. Σε πείσμα των αντιξοότητες που προκαλεί η Άγκυρα, Κύπρος και Αρμενία πρέπει να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους στους διεθνείς οργανισμούς  όπου συμμετέχουν και να αξιοποιήσουν τις προσβάσεις που παρέχει η Κυπριακή και Αρμενική διασπορά στα κέντρα λήψης αποφάσεων ανά το παγκόσμιο, ορθώνοντας κοινο μέτωπο στις τουρκικές μεθοδεύσεις"

Εξέφρασε δε, την ετοιμότητα του ως πρόεδρος του Κυπριακού κοινοβουλίου, για ανάληψη δράσης τοσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε κοινοβουλευτικό. Μπορεί κατέληξε ο κύριος Ομήρου η Κύπρος και Αρμενία να μην ειναι τα ισχυρότερα κράτη, ομως η επιμονή θα τους δικαιώσει. Η ισχύς τόνισε δεν μπορεί να λυγίσει τους λαούς.

Με εκδηλώσεις θα τιμήσει η Κύπρος τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Αρμενίων

Νωρίτερα σε συνάντηση με τον ομόλογο του της Αρμενικης Εθνοσυνέλευσης Galust Sahakyan, ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε κόσμημα την παρουσία της Αρμενικής κοινότητας στην Κύπρο, η οποία εκπροσωπείται και στη Βουλή των αντιπροσώπων.

Η χώρα μας σημείωσε, ήγειρε για πρώτη φορά το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, το 1960 επι Σπύρου Κυπριανού. Η κυπριακή βουλή από τις πρώτες στον κόσμο υιοθέτησε ψήφισμα το 1975 και καθιέρωσε την 24η Απριλίου, ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία.

Το 2015 συμπληρώνονται εκατό χρονια απο τη γενοκτονία των Αρμενίων ανέφερε ο Αρμένιος ομόλογος του κυρίου Ομήρου,  Galust Sahakyan, τονίζοντας οτι η Βουλή της Κύπρου πρώτη παγκοσμίως αναγνώρισε τη γενοκτονία. Η Αρμενική γενοκτονια είπε, ήταν έγκλημα κατά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Προσκάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής, να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης της 100ης επετείου, κατι που θα αποτελέσει μαρτυρία οπως είπε αφοσίωσης της Κύπρου στις πανανθρώπινες αξίες.

Εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον Αρμένιο βουλευτή της Κύπρου Βαρκές Μαχτεσιάν, για την πρωτοβουλία του να εκδώσει κοινό γραμματόσημο Κύπρου - Αρμενιας στίς 2/4/2015, με φωτογραφία της σχολής Μελκονιάν, για τα 100 χρόνια γενοκτονίας.

Έκθεση φωτογραφίας θα πραγματοποιηθεί και στη Βουλή της Κύπρου, με πρόσκληση του κυρίου Ομήρου να τελεστούν απο κοινού τα εγκαίνια.

Γιαννάκης Ομήρου : "Η Κύπρος ειναι η πρέσβειρα της Αρμενίας στην EE"

Η Κύπρος ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ειναι η πρέσβειρα της Αρμενίας στην ΕΕ και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας αν χρειαστεί. 40 χρόνια κατοχής στον τόπο μας εξήγησε ειναι αρκετά, με την Τουρκία να πραγματοποιεί νεα εισβολή πρόσφατα στη ΑΟΖ της Κύπρου, πραγματοποιώντας σεισμογραφικές έρευνες.

Η Τουρκία τόνισε, είναι ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή και παράγοντας αποσταθεροποίησης. Γι'αυτό αρνείται κατέληξε να συμβιβαστεί με τον παρελθόν της και την ιστορία.

Ο Πρόοεδρος της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης Galust Sahakyan, αναφέρθηκε στη σημασία της ενδυνάμωσης των σχέσεων των δυο χωρών, τονίζοντας οτι τις ενώνουν πνευματικές και πολιτιστικές αξίες.
Καταδίκασε την τελευταια παραβίαση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κ.Δ.

Υπολογίζουμε είπε, στην υποστήριξη της Κ.Δ. Σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ ευχαρίστησε για την υποστήριξη των μελών της αντιπροσωπείας της Κ.Σ.Σ.Ε. και ειδικότερα τη στήριξη της ευρωβουλευτού, Ελένης Θεοχάρους. Αρμενία και Κύπρος είπε, στηρίζουν τις θεσεις στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως Ναγκόρνο - Καραμπάχ, ενα ζήτημα με ιδιαιτερότητες που επίσης πρέπει να επιλυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου και ειρηνικά.

Οι επαφές στην Αρμενική εθνοσυνέλευση ολοκληρώθηκαν με τελετή δεντροφύτευσης στο προαύλιο του κτιρίου, με το Γιαννάκη Ομήρου να εύχεται να μεγαλώνει και να ανθίζει η φιλία μεταξύ των δυο λαών.

 

Άντρη Δανιήλ 

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter