Menu

Στη ρωσική Δούμα για έγκριση η Ευρασιατική Ενωση - Στην αντί-ΕΕ θα μετάσχει και η Αρμενία

Την συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης έχει υποβάλλει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Οπως αναφέρει σήμερα η ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Πούτιν έχει επίσης εγκρίνει το αίτημα ένταξης της Αρμενίας.

Την ιστορική συμφωνία για τη δημιουργία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης υπέγραψαν οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, και της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 29 Μαίου στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.
Το νέο οικονομικο-πολιτικό κέντρο που γεννιέται στην Ευρασία. στοχεύει να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια, συνενώνοντας και ισχυροποιώντας μια νέα αγορά και να αποτελέσει μια αντί-ΕΕ ένωση που να ενώνει τις τεράστιες αγορές της Ασίας με την Ευρώπη.
Μέσα από την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να εξασφαλίσουν την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίου αλλά ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της εργασίας, ενώ θα εφαρμόσουν συντονισμένη πολιτική σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η ενέργεια, η βιομηχανία, η γεωργία και οι μεταφορές. Στα μελλοντικά σχέδια υπάρχουν και συμφωνίες για τις εμπορικές και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση τους.
Η συμφωνία ουσιαστικά προβλέπει την ολοκλήρωση της Τελωνειακής Ενωσης Ρωσίας- Λευκορωσίας και Καζακστάν και τη μετάβασή της σε κοινό οικονομικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Πούτιν κρίνει σκόπιμο να πέσουν οι τελικές υπογραφές σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ώστε η συμφωνία για την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
 
 
 
 
 
 
Πηγή: defencenet.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

Πόντιοι και Αρμένιοι μαζί στο «Χρέος» διηγήθηκαν τη Γενοκτονία (φωτο)

Το pontos-news.gr βρέθηκε στην πρωτοποριακή εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Μελισσίων και οι αρμένικες κοινότητες σε κεντρική Ρωσία και Αθήνα. 

Στον τοίχο του θεάτρου «Δόρα Στράτου» προβάλλονται σκηνές από την Ματσούκα και από την Τραπεζούντα. Πρόσωπα και μέρη είναι σαν να έχουν ζωντανέψει την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου σε έναν λόφο της Αθήνας που τον φωτίζει ένα φεγγάρι μισό. Η αφήγηση παίρνει σάρκα και οστά μέσω της τεχνολογίας που κάνει τις εικόνες να μοιάζουν με ένα παλιό κινηματογραφικό φιλμ και μια ημερομηνία έρχεται ξανά και ξανά μπροστά στα μάτια του κοινού: 1915. Είναι η χρονιά που ξεκινά στον Πόντο το κύμα μαζικών διώξεων με τη μορφή των εκτοπίσεων.
Πόντιοι και Αρμένιοι χορευτές ένωσαν χθες τα βήματα τους και μαζί με τους μουσικούς αλλά και τις δυο αρχιτέκτονες, Μαριλένα Κουβίδη και Ιόλη Μπελεζίνη, αφηγήθηκαν μια κοινή ιστορία τριών χιλιετιών που σημαδεύτηκε από τη Γενοκτονία. «Χρέος» ήταν η πιο απλή λέξη στην οποία η ομάδα της παράστασης κατέληξε προσπαθώντας να περιγράψει τα συναισθήματά της αναφορικά με την ιστορία.

Πρωτεργάτες της κοινής εκδήλωσης που ξεπέρασε τα τετριμμένα, ήταν ο Όμηρος Παχατουρίδης, χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος πολιτισμού της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής και η Αναχίτ Σαριμπεσκιάν πρόεδρος της αρμένικης κοινότητας της Κεντρικής Ρωσίας. Και οι δυο είναι μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO. Και οι δυο, ο καθένας με τη δική του φορεσιά, χόρεψαν χθες στη σκηνή του «Δόρα Στράτου».
Δωρικοί οι Πόντιοι, λυρικοί οι Αρμένιοι με τις κινήσεις των σωμάτων τους έφεραν μπροστά στα μάτια του κοινού ένα κομμάτι από τον πολιτισμό των δυο λαών.

Τα ενδιάμεσα μέρη της παράστασης ντύθηκαν από τις εικόνες που προβλήθηκαν: άλλοτε ήταν από την Aργοναυτική Eκστρατεία, άλλοτε ήταν χορευτές σε σκηνές πριν από τον ξεριζωμό και άλλοτε γυναίκες με μαντήλες να κλαίνε. Το χειροκρότημα ήρθε αβίαστα όταν Πόντιοι και Αρμένιοι χόρεψαν μαζί.

Εκτός από τον χορό και η μουσική μίλησε για την Γενοκτονία. «Αητέντς' επαραπέτανεν» είπε χθες το ποντιακό τραγούδι, ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια που διηγείται τον ηρωισμό των Ποντίων.

«Ντλε γιαμάν», που σημαίνει «Η καρδιά μου πονάει», τραγούδησε η Αναχίτι Σαριμπεσκιάν σε έναν παλιό αρμένικο σκοπό που έχει συνδεθεί με την Γενοκτονία.

Η κορυφαία στιγμή, ωστόσο, της εκδήλωσης ήρθε λίγο πριν από το φινάλε. Στην σκηνή βγαίνει ένα άνδρας που φοράει φέσι και κρατάει γιαταγάνια.

Αμέσως μετά ένας Πόντιος, με τη χαρακτηριστική φορεσιά του και μαχαίρια στα χέρια χορεύει μπροστά στον άνδρα με το φέσι. Το ίδιο κάνει και ένας Αρμένιος.

Στο τέλος οι τρεις αγκαλιάζονται και αποχαιρετούν το κοινό. Η «αυλαία» θα πέσει με όλους τους χορευτές επί σκηνής να βγαίνουν σχηματίζοντας με τα δάχτυλα τους το σήμα της νίκης ή της ειρήνης. 

 

 

 

Kείμενο - φωτογραφίες Γεωργία Βορύλλα

Πηγή:  pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter