Menu

Δήλωση ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Άμυνας της Αρμενίας Vigen Sargsyan στο ΥΠΕΘΑ

«Καλωσορίζουμε σήμερα τον Υπουργό Άμυνας της Αρμενίας κ. Vigen Sargsyan, τον Υφυπουργό κ. Davit Tonoyan και την αρμενική αποστολή. Τις δύο χώρες συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας. Πολύ περισσότερο τους δύο λαούς μας, που τους συνδέουν μακραίωνες κοινές και παράλληλες ιστορικές μνήμες και εμπειρίες.

Αυτές τις εμπειρίες τίμησαν φέτος τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών με εκδηλώσεις κοινής μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τη Γενοκτονία των Αρμενίων και την εκρίζωσή τους από την πατρώα γη.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για αυτές τις μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας, οι οποίες - όσο και αν κάποιοι τις αμφισβητούν - έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στην παγκόσμια συνείδηση, δεν αποτελούν εκδηλώσεις αναβίωσης μίσους ή παθών, αλλά υποχρέωση ιστορικής μνήμης, τόσο για τα αθώα θύματα όσο και για τους θύτες.

Στη σημερινή μας συνάντηση με τον κ. Υπουργό είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση της μέχρι σήμερα εξαιρετικής συνεργασίας των δύο Υπουργείων και να ανταλλάξουμε ιδέες, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση και επέκταση της αμυντικής μας συνεργασίας.

Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι στόχος μας είναι η ανάπτυξη ουσιαστικών διμερών, αλλά και πολυμερών σχημάτων αμυντικής συνεργασίας, που έχουν ως σκοπό την εμπέδωση της ειρήνης σε περιοχές που μαστίζονται από κρίσεις. Από την εδραίωση μάλιστα της ασφάλειας και της σταθερότητας επωφελούνται όλες ανεξαρτήτως οι χώρες της ευρύτερης περιοχής. Καλούμε, χωρίς αποκλεισμούς, όσες χώρες δύνανται και επιθυμούν να συμβάλουν στην ειρήνη, στην ασφάλεια και στη σταθερότητα να συνεργαστούν μαζί μας.

Θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μας για τη συνεισφορά της Αρμενίας σε διεθνείς επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων και διατήρησης της ειρήνης, όπως αυτές του ΝΑΤΟ. Συνεργαστήκαμε μαζί στην επιχείρηση KFOR στο Κόσσοβο και προσβλέπουμε σε μελλοντικές συνεργασίες.

Η χρονιά που κλείνει ήταν μία ιδιαίτερα παραγωγική χρονιά για τη συνεργασία μας. Το κοινό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό. Με την επικείμενη επικύρωση από την ελληνική Βουλή της αναθεωρημένης συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας διανοίγονται νέοι ορίζοντες και δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο ενισχυμένης συνεργασίας, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε πλήρως.

Η συνεργασία μας θα επεκταθεί στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να έρθουν εδώ και να λειτουργήσουμε μαζί αξιωματικοί ιατροί του αρμενικού στρατού, στην εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων, στην ανταλλαγή πληροφοριών και βεβαίως στη μεγάλη μάχη που δίνουμε από κοινού, με ιδιαίτερη συνέπεια, κατά της τρομοκρατίας.

Θα ήθελα να ευχηθώ στον κ. Υπουργό, καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο που έχει αναλάβει για μία νέα χρονιά ειρήνης και ευημερίας στο φίλο αρμενικό λαό.

Θέλω να σας πω, κ. Υπουργέ, ότι κατά την επίσκεψή μου στην Αρμενία ήταν συγκλονιστικό όταν Αρμένιοι Αξιωματικοί, απόφοιτοι των Στρατιωτικών Σχολών, μας έκαναν την ιδιαίτερη τιμή να ακούσουμε ελληνικά τραγούδια και ύμνους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βλέπουν τις αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις ως πραγματικούς αδελφούς, γιατί οι λαοί μας έζησαν δύσκολες στιγμές, όπου ο ένας λαός στάθηκε δίπλα στον άλλον. Θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

 

 

Πηγή: mod.mil.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter