Menu

Στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας κοινή έκδοση γραμματοσήμου Κύπρου - Αρμενίας

Στην ταυτόχρονη κυκλοφορία αναμνηστικού γραμματοσήμου προχώρησαν τα Ταχυδρομεία Κύπρου και Αρμενίας, σε μια κίνηση τιμής για τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας, προσδοκώντας παράλληλα να μεταφέρουν το κοινό μήνυμα των δύο χωρών για δικαίωση σε όλο τον κόσμο.

Το γραμματόσημο, που τίθεται από σήμερα σε κυκλοφορία στην Κύπρο και στην Αρμενία ταυτόχρονα, απεικονίζει το κτίριο του ορφανοτροφείου Μελκονιάν, στη Λευκωσία, που αποτελεί σημείο αναφοράς της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη Λευκωσία, για την παρουσίαση της κοινής έκδοσης του γραμματοσήμου, εγκαινιάζοντας παράλληλα και τις εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, παρόντες ήταν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, καθώς και ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Galust Sahakyan, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Η πρωτοβουλία της έκδοσης ανήκει στα Κυπριακά Ταχυδρομεία και στον Αντιπρόσωπο της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Η κοινή έκδοση γραμματόσημου των Κυπριακών Ταχυδρομείων και των Ταχυδρομείων της Αρμενίας «θα μεταφέρει το μήνυμα της οφειλόμενης τιμής και της ανάμνησης προς τα θύματα της γενοκτονίας, σε όλο τον κόσμο, με την ελπίδα, η διεθνής κοινότητα να μην επιτρέψει ποτέ την επανάληψη τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων» ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αρμενική κοινότητα της Κύπρου, λέγοντας ότι αποτελούσε και αποτελεί ένα ζωντανό και δημιουργικό κομμάτι του λαού, ενώ διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους για το διαρκές ενδιαφέρον της Κυβέρνησης στην επίλυση των προβλημάτων της αρμενικής κοινότητας.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, είπε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών «έχουν παρόν και μέλλον» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η συνεργασία Κύπρου και Αρμενίας μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, με την Κύπρο να συνεισφέρει σημαντικά ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στους δεσμούς της Κύπρου με την Αρμενία, ενώ ευχήθηκε το γραμματόσημο να μεταφέρει το κοινό μήνυμα των δύο χωρών για δικαίωση σε όλες τις γωνιές της οικουμένης.

Όπως είπε, τις δύο χώρες συνδέει η αναζήτηση του δικαίου έναντι της Τουρκίας που, αφενός, εξακολουθεί να καταπατά ευρωπαϊκό έδαφος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και αφετέρου, συνεχίζει τους τακτικισμούς της άρνησης της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η Άγκυρα προτάσσει το δίκαιο της ισχύος έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ εκατό χρόνια αφότου οδήγησε βάναυσα στο θάνατο ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιους, συνεχίζει την άτεγκτη στάση της, μη παραδεχόμενη το στυγερό αυτό έγκλημα.

Είπε εξάλλου ότι με αυτήν την εκδήλωση μνήμης, «αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας, αλλά και στους ευεργέτες Μελκονιάν, που τίμησαν τις ρίζες τους», ενώ τιμάται και η ίδια η Αρμενία και η Αρμενική Διασπορά, «που κράτησαν τη φλόγα αναμμένη και για τις επόμενες γενιές».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Galust Sahakyan εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της χώρας του προς την Κύπρο, είπε ότι «όπως είναι αδύνατον να διαγράψουμε τον πόνο και την οδύνη από τη μνήμη, ακριβώς έτσι είναι και αδύνατον να ξεχάσουμε τον λαό και το κράτος της Κύπρου, όπου πολλοί συμπατριώτες μας βρήκαν καταφύγιο σωτηρίας».

Αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του Ιδρύματος Μελκονιάν στη διατήρηση της αρμενικής ταυτότητας, αλλά και στη μόρφωση που προσέφερε σε μετέπειτα εξέχουσες προσωπικότητες του πολιτικού, κοινωνικού και κοινοτικού βίου. Όπως είπε, αποτελεί «μια πραγματική εστία σφυρηλάτησης της διατήρησης της αρμένικης ταυτότητας εντός της αρμένικης Διασποράς», καθώς και ένδειξη των «ειλικρινών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και κρατών μας».

Ο κ. Sahakyan ευχαρίστησε τον κ. Μαχτεσιάν για την πρωτοβουλία του, καθώς και τον κ. Ομήρου για την στήριξη του εγχειρήματος και ευχήθηκε στο λαό της Κύπρου και στην αρμενική κοινότητα ειρήνη, ευημερία και αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και αλήθειας.

Εκ των διοργανωτών, ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης, με την οποία, όπως είπε, εγκαινιάζονται οι εκδηλώσεις για τα 100χρονα της αρμενικής γενοκτονίας. Αναφέρθηκε εξάλλου στον αποβιώσαντα Υπουργό Συγκοινωνιών Τάσο Μητσόπουλο, λέγοντας ότι η ιδέα της έκδοσης του γραμματοσήμου συζητήθηκε επί της Υπουργίας του, τον Φεβρουάριο του 2014, την οποία είδε θετικά, ενώ η συνεργασία για το εγχείρημα συνεχίστηκε με τον νυν Υπουργό Μάριο Δημητριάδη.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής των Κυπριακών Ταχυδρομείων Ανδρέας Γρηγορίου αναφέρθηκε στην ιστορία της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου, αλλά και στο Ίδρυμα Μελκονιάν, που αποκάλεσε «φάρο του φωτός και της ελπίδας για τους απανταχού Αρμενίους». Είπε εξάλλου ότι η συνεργασία των Κυπριακών Ταχυδρομείων με τα τα Ταχυδρομεία της Αρμενίας θα έχει συνέχεια, τόσο σε διμερές όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ορφανοτροφείο Μελκονιάν ιδρύθηκε το 1924 από τους Αρμένιους Βιομήχανους Γκαραπέτ και Κρικόρ Μελκονιάν απο την Αίγυπτο, με σκοπό τη φιλοξενία ορφανών προσφυγόπουλων που επέζησαν των σφαγών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια του Α` Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα πρώτα 103 ορφανά έφθασαν το 1925, ενώ η φωτογραφία του Ιδρύματος που απεικονίζεται στο γραμματόσημο λήφθηκε το 1940 από τον διάσημο φωτογράφο Haiza Mangoian. Σε αυτή διακρίνονται τα δέντρα που φυτεύτηκαν από τα ορφανά μπροστά από το κτίριο, σε ανάμνηση των γονιών τους.

 

 

Πηγή: politis-news.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter