Menu

Διαμαρτυρία Αρμενίων έξω από την Ουγγρική Πρεσβεία στη Λευκωσία

Το 2004 στη Βουδαπέστη, κατά την διάρκεια άσκησης που είχε οργανωθεί από το ΝΑΤΟ, ο Αζέρος αξιωματικός Ραμίλ Σαφάροφ δολοφόνησε με τσεκούρι τον Αρμένιο στρατιωτικό Κουρκέν Μαρκαρίαν ενώ αυτός κοιμόταν.

Σήμερα, η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας παρόλο που τον έχει καταδικάσει σε ισόβια κάθειρξη, αποφασίζει και εκδίδει τον Αζέρο αξιωματικό στις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, όπου αμέσως μετά του χορηγείται προεδρική χάρη, γίνεται δεκτός με τιμές ήρωα, λαμβάνει δώρα από το αζερικό κράτος και προάγεται σε ταγματάρχης.

Η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των Αρμενίων της Κύπρου εντάσσεται στο πλαίσιο πορειών, συγκεντρώσεων και επίδοσης ψηφισμάτων στις κατά τόπους ουγγρικές πρεσβείες και προξενεία ανά τον κόσμο.

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Κύπρο διοργάνωσε η αρμενική νεολαία.

Με πανό που ανέγραφαν "shame on you", "Justice", "Hungary for sale", οι διαδηλωτές καταδίκασαν την στάση της Ουγγαρίας στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο εκπρόσωπος της αρμενικής κοινότητας Βαρτκές Μαχτεσιάν δήλωσε ότι "έχει μαζευτεί εδώ η κοινότητα σήμερα για να διαμαρτυρηθεί για την μεταφορά του Ραμίλ Σαφάροφ από την Ουγγαρία στο Αζερμπαϊτζάν".

"Ηταν να εκτελέσει το υπόλοιπο της ποινής του στο Αζερμπαϊτζάν αλλά αυτό δεν συνέβηκε. Τον απελευθέρωσαν την ίδια ημέρα και τον ανακήρυξαν ήρωα. Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε να παρέμβει η Ουγγαρία για να εκτελέσει το υπόλοιπο της ποινής του", πρόσθεσε.

Ο κ. Μαχτεσιάν ανέφερε ότι έχει επιδώσει επιστολή στον Πρέσβη της Ουγγαρίας στην Κύπρο Balazs Botos, ενώ σχετική επιστολή επέδωσε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.

Σε κάποια στιγμή της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, ο Ούγγρος Πρέσβης Balazs Botos κατέβηκε από τον τρίτο όροφο του κτιρίου όπου στεγάζεται η πρεσβεία και μίλησε με εκπροσώπους των διαμαρτυρομένων.

"Ο Ουγγρικός λαός σέβεται τους Αρμενίους, έχουν μια κοινή ιστορία και θα γίνει διερεύνηση του θέματος για επίλυση του", τους διαβεβαίωσε.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της διοργανωτικής επιτροπής της σημερινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας Καρέν Κουγιουμτζιάν δήλωσε ότι "αυτή, η ενάντια σε κάθε ηθική, στάση της Κυβέρνησης της Ουγγαρίας καθώς και η καταπάτηση των νόμων του διεθνούς δικαίου και των θεσμών της ΕΕ από το Αζερμπαϊτζάν, έχουν εξωθήσει κάθε Αρμένιο τόσο στην Αρμενία όσο και στην διασπορά να υψώσει τη φωνή του και να διαμαρτυρηθεί εντονότατα ενάντια στο αζερικό μένος και τους άδικους χειρισμούς της Ουγγαρίας, απαιτώντας από την Ουγγρική Κυβέρνηση να υποχρεώσει το Αζερμπαϊτζάν να ακυρώσει την αναίσχυντη αυτή απόφαση απονομής χάριτος, να επαναφέρει τον αρμενοκτόνο εγκληματία στη φυλακή όπου ανήκει, αποκαθιστώντας τη δικαιοσύνη που τόσο βαθιά έχει κλονιστεί".

Στο υπόμνημα που δόθηκε προς τον Ούγγρο Πρέσβη, αναφέρεται ότι "η στυγνή δολοφονία διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια συνόδου του ΝΑΤΟ που φιλοξενείτο στην χώρα σας".

"Δυστυχώς, μέσω αυτής της επαίσχυντης συναλλαγής, ο δράστης αυτού του άνανδρου προμελετημένου εγκλήματος παραδόθηκε ως κατάδικος στη χώρα καταγωγής του το Αζερμπαϊτζάν, όπου έγινε δεκτός με τιμές ήρωα, δώρα και προαγωγή. Είναι άραγε η συνείδηση της Κυβέρνησης της Ουγγαρίας καθαρή ενώπιον αυτής της κατάφωρης αδικίας;", τίθεται το ερώτημα στο υπόμνημα.

 

Πηγή: sigmalive.com

Διαβάστε περισσότερα...

Βουλγαρία: Έρχεται πιο κοντά στην Αρμενία μέσω της Bulgaria Air

Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας των δύο χωρών ανακοινώθηκε ότι η Bulgaria Air θα πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, το Ερεβάν. H ενέργεια αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη της προσπάθειας των δύο χωρών να δημιουργήσουν μία στενή συνεργασία.

Η Bulgaria Air πραγματοποιεί πτήσεις σε 28 προορισμούς σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή και πτήσεις charter και business σε πάνω από 100 προορισμούς.

 

Πηγή: emea.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Η Αρμενία είναι έτοιμη να αναπτύξει το σημερινό επίπεδο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ

Η Αρμενία είναι έτοιμη να διατηρήσει και να αναπτύξει το σημερινό επίπεδο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σερζ Σαργκσιάν με την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με το γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Η Αρμενία συμμετέχει σήμερα στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, που διοικούνται από το ΝΑΤΟ, στο Αφγανιστάν και το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Σαργκσιάν. Ο Σαργκσιάν υπενθύμισε ότι αυτή τη στιγμή στη φάση της εφαρμογής βρίσκεται το τρίτο έγγραφο του Σχεδίου ατομικής εταιρικής σχέσης της Αρμενίας με το ΝΑΤΟ, που έχει σχεδιαστεί για τα έτη 2011-2013.
Πηγή: greek.ruvr.ru
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter